Steven Spielberg

 

Steven Spielberg

"Nu există nici o modalitate mai bună de a testa o persoană decât să-l pui în mijlocul unui război. Asta va arăta în mod sigur despre ce fel de caracter este vorba." Steven Spielberg

"War Horse" este o poveste de dragoste. Asta e ceea ce o face universală." Steven Spielberg

"Am descoperit că am o preocupare pentru oamenii obișnuiți, urmăriți de forțe uriașe." Steven Spielberg

"Iubirea pe care nu o aratăm aici pe Pământ este singurul lucru care ne doare în viața de apoi." Steven Spielberg

Cultura Spiritului - Evenimente București & Timișoara
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

„Star Wars“ Pariul cu George Lucas prin care Steven Spielberg a câştigat 40 de milioane de dolari

Undeva cu mulţi ani în urmă, pe un platou de filmare, doi regizori tineri au făcut un pariu ca între amici cu privire la succesul unui film SF, acesta se numea „Star Wars/Războiul Stelelor“. Aceştia erau Steven Spielberg şi George Lucas. Primul dintre ei avea să câştige pariul şi să îi ia celuilalt milioane de dolari.

Povestea:...la mijlocul anilor 1970, filmele SF nu erau foarte populare. Doar cu ajutorul filmului „2001: A Space Odyssey“, din 1968, calea spre acest gen a fost deschisă, însă pelicula a avut încasări de doar 56 de milioane de dolari la box office. Astfel, atunci când un tânăr regizor pe nume George Lucas încerca să vândă un scenariu numit „Star Wars“, bazat pe serialul „Flash Gordon“, nu foarte multe studiouri de producţie s-au arătat dornice să îl transforme în film. Nimic nu s-a schimbat până în momentul în care Lucas a mers cu acest scenariu la 20th Century Fox. Dar acest lucru s-a întâmplat doar pentru că regizorul avusese succes cu filmul „American Graffiti“ nu cu mult timp in urma. Problemele nu s-au oprit aici. O întârziere din cauza lipsei de buget i-a permis regizorului să-şi viziteze un prieten care îşi realiza propriul film. Acesta era nimeni altul decât Steven Spielberg, iar filmul era „Close Encounters of the Third Kind“ (1977).

Pariul: Din moment ce problemele cu filmul stopau producţia, Lucas s-a refugiat pe platoul de filmare al lui Spielberg din dorinţa de a se reîncărca pozitiv, acolo unde a petrecut câteva zile, după cum spune chiar Steven Spielberg într-un interviu pentru „Turner Classics Movies“: „George era o epavă nervoasă. Nu simţea că «Star Wars» se va realiza în viziunea pe care o dorea iniţial. Credea că o să facă doar un film pentru copii“, povesteşte Spielberg.

Cultura Spiritului - Evenimente București & Timișoara
Cultura Spiritului - Evenimente în țara

După numai câteva zile petrecute pe platourile de filmare, Lucas a realizat că filmul „Close Encounters of the Third Kind“ va avea mult mai mult succes decât „Star Wars“, aşa că a simţit nevoia să facă un pariu cu Spielberg. „El spunea: «Doamne, filmul tău va avea un succes sporit faţă de Star Wars. Va fi cel mai bun film din toate timpurile. Nu pot să cred cum arată platoul acesta. Ei bine, o să-ţi spun cum o să facem. O să facem schimb de procente. Vrei să faci schimb de câştiguri cu mine? O să-ţi dau 2,5% din câştigurile Star Wars, iar tu o să-mi dai 2,5% din câştigurile din Close Encounters»“. „Pot face un asemenea pariu, desigur“, i-a replicat Spielberg.

Într-adevăr, pelicula „Close Encounters of the Third Kind“ avea să devină unul dintre cele mai bune filme din punct de vedere al încasărilor, cu 303 milioane de dolari la box office. Cu toate acestea, „Star Wars“ avea să devina unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din istorie, productia devenind un imperiu financiar. Astfel pariul lui Spielberg a dat roade. Lansat pe 25 mai 1977, cu un buget de 11 milioane de dolari, „Star Wars“, redenumit mai târziu „Star Wars: Episode IV: A New Hope“, a reuşit să strângă, numai în Statele Unite ale Americii, peste 460 de milione de dolari. La nivel mondial, filmul lui George Lucas avea să încaseze 1,4 miliarde de dolari, devenind astfel al doilea cel mai profital din istorie, după „Gone With The Wind/Pe aripile vântului“. După calculele „Bussines Insider“, cele 2,5 procente ale lui Spielberg ar fi însumat 40 de milioane de dolari.

Cultura Spiritului - Evenimente București & Timișoara
Cultura Spiritului - Evenimente în țara