Mircea Eliade

„Calea spre "înțelepciune" sau spre "libertate" este calea spre ființa voastră interioară. Aceasta este cea mai simplă definiție a metafizicii.” Mircea Eliade

„Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, călătorie pe care o facem în singurătate.” Mircea Eliade

„Este ciudat cât de puțin se interesează oamenii de lucrurile esențiale, de acele lucruri care pot face din viață o creștere necontenită sau o moarte spirituală timpurie. S-a observat de către savanți și de către artiști că viața sufletească și intelectuală a omului normal încetează foarte devreme să mai crească. Majoritatea oamenilor au, din punct de vedere spiritual, vârsta adolescentului. Gândesc și simt, așa cum gândește și simte un adolescent de 16-17 ani. Fără să-și dea seama, oamenii străbat viața cu o mentalitate de adolescent. Biologic ei au continuat să crească necontenit, spiritual însă, nici mintea și nici sufletul lor nu au mai crescut. Acest fapt se datorește în primul rând unei proaste alimentații spirituale-viața spirituală nu mai crește, pentru că nu mai este hrănită. Și astfel omul trece prin viață cu mintea și sufletul nedezvoltate, mutilate. Este ciudat, așadar, că de asemenea lucruri grave și esențiale nu se ocupă decât foarte puțină lume. Există nenumărate manuale și cărți (…), dar după câte știm nu există nici un manual cu ajutorul căruia cineva să poată învăța arta de a crește spiritual, de a nu se opri pe loc la vârsta de 15 sau 16 ani. Lucrul e cel puțin ciudat.”  Mircea Eliade (50 de conferințe radiofonice 1932-1938)

„Totul este posibil, împotriva tuturor rațiunilor.” Mircea Eliade

"Viaţa poate fi transfigurată printr-o experienţă sacramentală." Mircea Eliade, Încercarea labirintului

„Trăind un simbol şi descifrându-i corect mesajul te deschizi spre Spirit şi în cele din urmă poţi accede la universal”. Mircea Eliade, Memorii

"Întoarcerea la sacru reprezintă singura noastră cale de salvare." Mircea Eliade

„Orice micro‑cosmos, orice regiune locuită posedă ceea ce am putea numi un Centru, adică un loc sacru prin excelenţă.” Mircea Eliade, Imagini şi simboluri

„Fără să fi ştiut, fără să fi vrut, izbutisem să «arăt» în Şarpele ceea ce voi dezvolta mai târziu în lucrările mele din filosofia şi istoria religiilor, şi anume că, aparent, sacrul nu se deosebeşte de profan, că fantasticul se camuflează în real, că Lumea este ceea ce se arată a fi şi totodată un cifru.[...] Tema camuflării fantasticului în cotidian se regăseşte şi în câteva nuvele scrise mult mai târziu.” Mircea Eliade, Memorii, despre romanul Şarpele

"Am vrut numai să am acces la acea parte din mine care ştia fără a mai trebui să raţioneze." Mircea Eliade

„Libertatea absolută se câștigă prin dragoste. Căci doar dragostea îl eliberează pe om de natura sa.” Mircea Eliade

"Experienţa este singura în stare să ne ofere o informaţie reală despre viaţă." Mircea Eliade

"Viaţa este durere, fiindcă e încadrată într-un ocean de iluzii şi, în acelaşi timp, viciată de ignoranţă." Mircea Eliade

„Mediocritatea e cu atât mai impresionantă cu cât o descoperi într-o structură ce se crede deasupra mediocrității.” Mircea Eliade

„Sunt vremuri în care nu poţi înainta decât mergând contra curentului.” Mircea Eliade

„Ce oameni excepționali trec pe lângă noi, anonimi, și noi admirăm prostește atâția neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa și opinia publică.” Mircea Eliade

"India are meritul de a fi adăugat o nouă dimensiune în Univers: aceea de a exista liber." Mircea Eliade

“Starea Sahaja se obţine într-o identitate de bucurie inexprimabilă a unităţii necondiţionate, a spontaneităţii pure. Toţi aceşti termeni, bineînţeles sunt dificil de tradus. Fiecare dintre ei exprimă starea de Advaya ce conduce la Mahasukha.” Mircea Eliade “Yoga. Immortality and Freedom” – Bollinger Series, Princeton 1969, p. 268
Notă: Advaya - non-dualitate ; Mahasukha - Beatitudine; Sahaja - înnăscut, spontan

„Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.” Mircea Eliade

„Când un necalificat, un profan se amestecă în judecata unor realităţi pe care le cunoaşte imperfect sau pe care nu le poate intui, se face vinovat de gravul păcat al confuziei planurilor.” Mircea Eliade, Fragmentarium

Mircea_Mitul eternei reîntoarceri - Cartea în format integral

Mircea Eliade (13 martie 1907, București – 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de Istorie a religiilor din 1962, a devenit cetățean american în 1966 și i s-a decernat titlul "Distinguished Service Professor".

"La 13 aprilie 1993 are loc la Accademia di Romania o întâlnire cu întemeietoarea școlii de autoperfecționare Shri Mataji Devi în cadrul căreia a fost omagiată și personalitatea savantului Mircea Eliade, distribuindu-se 43 de exemplare din volumul tipărit în limba engleză "Românii" de Mircea Eliade. De asemenea, s-a discutat problema interesului României pentru indianistică și pentru specificul Sahaja Yoga." Zoe Dumitrescu Bușulenga, Caietul nr. 6 pag. 243